Cyberparc in Marrakech

Marrakech is bij uitstek een stad om te genieten van tuinen en parken. De meest bekende tuin is de Majorelletuin van Yves Saint Laurent. In deze blog 6 mooie tuinen die je altijd zullen bijblijven.

Cyber parc Arsat Moulay Abdeslam

Je vindt het park op een paar minuten loopafstand van het Djemaa el Fna. Het park dateert uit de 18e eeuw en ligt aan de Avenue Mohammed V. Het park was vroeger een prinselijk domein. De Alaouitische sultan Mohammed Ben Abdallah schonk het aan zijn zoon, prins Moulay Abdeslam. In de jaren twintig van de vorige eeuw lieten de Franse machthebbers van Marokko het park opknappen. Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956 raakte het park in verval. De Fondation Mohammed-VI pour la protection de l’environnement van prinses Lalla Hasna besloot het park van de ondergang te redden. Het gerestaureerde park opende in 2005 haar poorten. Het park beslaat acht hectare en telt meer dan 450 bomen, 200 palmbomen, 500 struiken en 680 sinaasappel, citroen en andere bomen. In het park vind je gratis internetzuilen en een museum over de geschiedenis van de telefoon in Marokko.

Cyberparc Arsat Moulay Abdeslam

Jnane el Harti

In 1939 verbleef de bekende schrijver George Orwell een tijdje in Marrakech. In zijn essay ‘Marrakech’ beschreef de auteur een scene waarin hij de gazellen in een publieke tuin voedde. Dit was de Jnane el Harti tuin, die begin jaren dertig van de vorige eeuw door de Franse architect Léon-Henri Prost werd aangelegd. De naam Jnane verwijst naar de prachtige tuin van het paradijs in de Koran. De tuin kenmerkt zicht door brede paden, schitterende rozen, olijfbomen, cactussen en andere exotische bloemen en planten.

Jnanene el Harti

Ménara tuin

Op ongeveer 45 minuten lopen van het Djemaa el Fna plein ligt de Ménara tuin. Deze tuin beslaat 98 hectare. Er staan vooral olijf- en fruitbomen. Midden in de tuin werd in de twaalfde eeuw een enorme vijver gegraven, die als reservoir voor de Almohaden-sultans moest dienen. Moulay Abderrahman richtte de tuin in de negentiende eeuw opnieuw in en bouwde er het bekende paviljoen met een piramidevormig groen pannendak. De sultans gebruikten het paviljoen voor romantische ontmoetingen met hun concubines.

Ménara

Tuinen van Agdal

De Tuinen van Agdal zijn meer dan 800 jaar oud en worden ook wel het Versailles van Marokko genoemd. Het woord Agdal is afgeleid uit het Berbers en betekent ‘ingesloten weiland’. De tuinen werden ontworpen in de twaalfde eeuw onder het bewind van Abd el Moumen. De Tuinen van Agdal liggen ten zuiden van het Koninklijk Paleis en beslaan ongeveer 500 hectare. Slechts een klein gedeelte van de tuinen zijn op vrijdag en zondag open voor publiek. Wist je dat de grenadiers, sinaasappel- en olijfbomen zijn geïrrigeerd dankzij een aantal bassins gevuld met water uit de Hoge Atlas? Aan de rand van Es Sala, de grootste waterbassins, ligt het Dar El Hana, een paleis met een panoramisch terras, waar je de keten van de Hoge Atlas kan bewonderen.

Tuinen van Agdal

Tuinen van Hotel La Mamounia

Hotel La Mamounia is het meest luxueuze hotel ter wereld. Winston Churchill, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock en vele andere grootheden waren er kind aan huis. Voor de meeste toeristen is een verblijf in het hotel onbetaalbaar. De tuin is voor toeristen geopend en beslaat acht hectare. In de tuin zie je onder andere olijf-, palm-, sinaasappelbomen, rozenstruiken en cactussen.

Tuinen van hotel la mamounia

Tuinen van het Palmeraie museum

Het Palmeraie museum is gewijd aan de hedendaagse kunst in Marokko. Vijftig Marokkaanse kunstenaars worden gepresenteerd. De collectie bestaat uit schilderijen , foto’s, kalligrafie en sculpturen. Je vindt het museum in de Palmeraie van Marrakech. Het museum is gehuisvest in voormalige agrarische gebouwen. Rondom het museum zijn verschillende tuinen aangelegd: Andalusische tuin, droge tuin, watertuin, moestuin, boomgaard en rozentuin. Het museum werd in mei 2011 opgericht door Abderrazzak Benchaâbane.

Tuinen van het Palmeraie museum

 

Lees ook