Casablanca: 7 dingen die je echt gezien moet hebben

Casablanca is met meer dan 11 miljoen inwoners de grootste stad van Marokko. De stad ligt aan de Atlantische Oceaan en betekent letterlijk Wit Huis. In dit blog 7 dingen die je echt gezien moet hebben als je in Casablanca bent. 

Moskee Hassan II

De Hassan II moskee is de grootste Moskee van Marokko en behoort tot de zeven grootste moskeeën ter wereld. De moskee werd geopend in opdracht van Koning Hassan II en beslaat negen hectare en biedt ruimte aan 25.000 gelovigen. Buiten is er plaats voor 85.000 gelovigen. De minaret is 200 meter hoog: twee laserstralen met een bereik van 30 kilometer geven de richting van Mekka aan. De moskee is gebouwd op grond die onttrokken is aan de zee en de helft van de moskee steekt uit over de zee. Dit werd geïnspireerd door een vers uit de Koran die spreekt over de troon van God, gebouwd boven het water. Een gedeelte van de vloer van het complex is van glas, zodat de biddende gelovigen direct boven het water knielen. De moskee werd ontworpen door Michel Pinseau en ging in 1993 open. De Hassan II moskee is de enige moskee in Marokko die toegankelijk is voor niet-moslims. Dagelijks worden er rondleiding gegeven.

Habous

De wijk Habous is ontworpen door Franse planologen en gebouwd tussen 1918 en 1955. Aanleiding voor de bouw was de bevolkingsgroei op te vangen en te voorkomen dat arme wijken overvol zouden raken. De Franse machthebbers gaven het bestuur van de wijk in handen van de Habous, de religieuze autoriteiten. De huizen in de Habous van Casablanca hebben een Arabische uitstraling. Anno nu kun je als toerist rustig rondwandelen in de straatjes met bloeiende planten en authentieke arcaden. In de talloze winkeltjes zijn tapijten, art deco voorwerpen en Marokkaanse kleding te koop. Tip! Breng vooral een bezoek aan Chez Bennis, de beroemdste patissier van Casablanca, en ontdek de smaak van Cornes de Gazelle.

Twin Center Casablanca

In de wijk Maârif ligt het Twin Center. Dit commercieel complex is een ontwerp van Ricardo Bofill en Elie Mouyal en wordt gedomineerd door twee torens van 100 meter. In het complex zijn kantoren, winkels en een conferentieoord gevestigd.

Parca de La Ligue Arabe

In het centrum van Casablanca ligt het Parc de La Ligue Arabe. Het park is in 1919 aangelegd en werd ontwerpen door de architect Albert Laprade. In het drukke en hectische stadscentrum is het Parc de La Ligue Arabe een oase van rust. Ten noordwesten van het park vind je de Eglise du Sacré Coeur. De kathedraal is een ontwerp van Paul Tournon en werd in de periode 1930 – 1952 gebouwd. De kathedraal wordt niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden: er vinden nu culturele evenementen plaats.

Morocco Mall

Met 250.000 vierkante meter is Morocco Mall het grootste winkelcentrum van Marokko en het Afrikaanse continent. Moroco Mall opende op 5 december 2011 haar deuren en is een ontwerp van Davide Padoa. In het winkelcentrum vind je meer dan 350 winkels en 45 restaurants. Alle grote merken zijn in Morocco Mall te vinden. Van Guess, H&M, Louis Vuitton, Nike tot Prada. Verder vind je in het winkelcentrum een bioscoop, schaatsbaan, fitnesszaal, kinderspeelparadijs en een spa. Buiten kun je op vaste tijdstippen genieten van een water fontein.

Passage du Glaoui en Passage Sumica

Aan de boulevard Mohammed V ligt winkelgalerij Passage du Glaoui. De winkelgalerij doet denken aan het Parijs uit de jaren twintig. De galerij wordt verlicht door prismalampen en is geplaveid met glas en telt verschillende rotondes. Tegenover ligt de winkelgalerij Passage Sumica. Deze galerij is meer in art-decostijl gebouwd.

Musée du Judaïsme

Marokko kent een kleine groep Joodse Marokkanen. De meeste wonen in Casablanca. Als je de geschiedenis van de Joden in Marokko wilt kennen is het Musée du Judaïsme een aanrader. In het museum zijn religieuze voorwerpen te zien.