Huwelijksfestival van Imilchil

Huwelijksfestival van Imilchil is een ware must voor iedere cultuurliefhebber. Dit jaar vindt het festival plaats van 20 augustus tot en met 10 september 2017.

Imilchil is een dorp in centraal Marokko, in het Atlasgebergte, op een hoogte van 2119 m. Het dorp ligt in het gebied van de stam Ait Haddidou.

Eerbetoon aan Sidi Ahmed Oulmghani

Het huwelijksfestival Imilchil vindt plaats ter ere van de heilige Sidi Ahmed Oulmghani. De leden van de nomadenstam Ait Haddidou komen bij elkaar bij het grafmonument van deze heilige in de buurt van Imilchil.

Verder is er een grote souk waar nomaden van heinde en verre naar toekomen, soms te voet maar vaker in zware vrachtauto’s volgeladen met dieren of andere handelswaren, om deze te verkopen of om in te kopen voordat de winter begint. Ezels, paarden, geiten, schapen, koeien en kamelen worden verkocht en gekocht… naast etenswaar, potten, pannen, kleding, sieraden…

Romeo en Julia

Tijdens het huwelijksfestival Imilchil kunnen jonge mensen van de sub-stammen binnen de Ait Haddidou elkaar ten huwelijk vragen. Daarna wordt er collectief getrouwd. Een oude traditie, gebaseerd op een romantische ‘romeo en julia-legende’, die nog altijd in ere wordt gehouden.

De meisjes en jonge vrouwen, maar ook gescheiden vrouwen en weduwen, uit omringende dorpen komen in prachtige traditionele kleding en volgens traditie zwaar geschminkt naar Imilchil om een huwelijkspartner te vinden. Het schmincken is niet zomaar of om er mooi uit te zien, het is ook om boze geesten te verjagen. Aan de manier waarop vrouwen hun haar hebben opgestoken, is zichtbaar (ondanks hun hoofddoek) wie maagd is en wie niet. Zodra zij een aanzoek accepteert zegt ze ‘je hebt mijn lever gevangen’ en is de deal gesloten, waarna getrouwd wordt.

Culturele activiteiten

Naast deze huwelijks markt en trouwritueel zijn er tal van culturele, rituele en traditionele activiteiten. Zo treden in Imilchil veel landelijk bekende muzikanten als Ahouzar en Oumgil, die prachtige traditionele muziek maken op. Naast muziek zijn er folkloristische dansgroepen uit Imilchil en andere gebieden (dus andere stammen en andere kleding) te bewonderen, o.a. uit Kelaat MGouna (Rozenvallei) en Tounfit.