Marjorelletuin in Marrakech

Majorelletuin is een absolute must voor wie op stedentrip naar Marrakech gaat. De tuin van de beroemde modeontwerper Yves Saint Laurentbevat een overvloed aan zeldzame planten en kenmerkt zich door een schitterend kleurenspel. Grondlegger van de Jardin Majorelle was Jacques Majorelle.

Artistiek milieu

Jacques Majorelle werd op 7 maart 1886 geboren in het Franse Nancy. Hij was de zoon van Louis Majorelle: een bekende meubelmaker. De jonge Majorelle groeide op in een artistiek milieu en studeerde aan de Ecole des Beaux Arts in Nancy en de Académie Julian in Parijs.

Passie voor het Zuiden

Herstellend van TBC ontdekte Majorelle in Spanje zijn passie voor het Zuidelijke licht. Hij ontwikkelde in het hart van Middellandse zeegebied een vernieuwde visie op het schilderen. Met een nieuwe blik bezocht hij in 1910 Egypte en andere landen in het Oosten.

Vestiging in Marokko

In 1919 vestigde Majorelle zicht in de médina van Marrakech. Hij bereisde het Marokkaanse land en raakte onder de indruk van lokale markten. In zijn schilderijen legde hij het accent op de lichtval, originele kleuren en het dagelijkse leven. Majorelle werd aangetrokken door de authenticiteit van de Berberdorpen in de Atlas. Naast schilderen hield Majorelle zich bezig met het maken van affiches voor de promotie van he toerisme in Marokko. Ook werkte Majorelle mee aan de decoratie van super-de-luxe Hotel La Mamounia.

Bouw villa en aanleg Majorelletuin

In 1924 kocht Majorelle een stuk grond aan de rand van de Palmeraie en bouwde hij zijn villa “Bou-Saf-Saf”. Rond het huis legde hij een botanische tuin aan met zeldzame planten uit heel de wereld: cactussen, yucca’s, jasmijn, bougainville, etc. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de tuin is de bouw van het kobaltblauwe atelier in 1931 door de architect Paul Sinoir. Een andere mijlpaal is de opening van de tuin in 1947 voor het publiek.

Dood Majorelle

Na een verkeersongeval werd Majorelle overgebracht naar Frankrijk voor de verzorging van zijn wonden. Uiteindelijk overleed Majorelle op 14 oktober 1962 in Parijs. Na de dood van Majorelle raakte de tuin in verval. In 1980 kochten de beroemde couturier Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé het huis en de tuin.

Restauratie Majorelletuin

In maart 2000 besloten Yves Saint Laurent en Pierre Bergé de tuin grondig te restaureren. Gedurende negen maanden werd de tuin voorzien van verschillende irrigatiesystemen en nieuwe planten uit vijf continenten. Inmiddels bevat de tuin meer dan 300 zelfdzame planten en kenmerkt de tuin zich door afwisselende stijlen. Ook zijn er in de tuin veel vogels te vinden.

Berber Museum

Het karakteristieke atelier van Majorelle is verbouwd tot een museum over de Berbercultuur in Marokko. In het museum zijn meer dan 600 objecten uit de privé collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé te zien. Het Berber Museum werd op 3 december 2011 geopend. Voorheen was het een museum voor Islamitische kunst.

Openingstijden

De Majorelletuin is van 1 oktober tot en met  30 april geopend van 8.00 tot 17.30 uur. Van 1 mei tot en met 30 september is de tuin geopend van 8.00 tot 18.00 uur. De entreeprijs bedraagt 70 DH (7 euro). Voor het Berber museum moet apart worden betaald: 30 DH (3 euro).

Interessant? Kijk dan voor meer informatie op www.jardinmajorelle.com.