Marrakech is de toeristische hoofdstad van Marokko. Deze rode Berberstad is samen met Fez, Meknes en Rabat een van de vier koningssteden van Marokko. In deze blog 7 dingen die je zeker moet bekijken als je in Marrakech bent.

Djemaa el Fna

Dit magische plein is al decennia het centrale punt van Marrakech. De UNESCO heeft het plein in 2001 toegevoegd aan de lijst van het Immateriële erfgoed van de Mensheid. Djemaa el Fna heeft een heftig en macaber verleden. Tot de 19de eeuw werden misdadigers onthoofd. Inmiddels is de sfeer aanzienlijk verbeterd. ’s Ochtends vindt een traditionele markt plaats, waar medicinale planten en vers geperste jus d’orange worden verkocht. Na zonsondergang verandert Djemaa el Fna in een groot openlucht restaurant en theater. Overal verschijnen eetstalletjes en kunt u genieten van optredens van muzikanten, dansers, verhalenvertellers en acrobaten.

Koutoubia-moskee van Marrakech

Op een paar minuten loopafstand van Djemaa el Fna ligt de Koutoubia-moskee. Het is de grootste moskee in Mararkech. De minaret is afgebouwd tijdens de regeerperiode van Yacoub e-Mansour van de Almohadendynastie, nadat de bouw begonnen was rond 1150, en diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en later voor de Hassan Toren in Rabat. De moskee zelf dateert van eerdere datum dan de minaret, maar moest herbouwd worden omdat hij niet correct gericht was naar Mekka. De Koutoubia-moskee dankt zijn naam aan de soek met manuscripten die er ooit omheen werd gehouden.

Mellah

De Mellah is de voormalige joodse wijk van Mararkech. Ooit leefden er bijna 40.000 Joden in Marrakech. In de wijk bevindt zich een levendige soek met een kleurrijk aanbod. Van vazen in tadelakt techniek, aardewerkenschalen, kruiden tot passementen. Aan de oostrand van de wijk ligt het joodse kerkhof met de witte grafhuisjes.

Ménara tuin

Op ongeveer 45 minuten lopen van het Djemaa el Fna plein ligt de Ménara tuin. Deze tuin beslaat 98 hectare. Er staan vooral olijf- en fruitbomen. Midden in de tuin werd in de twaalfde eeuw een enorme vijver gegraven, die als reservoir voor de Almohaden-sultans moest dienen. Moulay Abderrahman richtte de tuin in de negentiende eeuw opnieuw in en bouwde er het bekende paviljoen met een piramidevormig groen pannendak. De sultans gebruikten het paviljoen voor romantische ontmoetingen met hun concubines.

Museum van Bert Flint

Het museum van de Nederlander Bert Flint wordt ook wel musée Tiskiwin genoemd. Het ligt in de buurt van het paleis Bahia en huisvest de collectie van de Groningse Bert Flint (1931): kleding, juwelen, wapens, tapijten, meubel en andere gebruikersvoorwerpen uit de Souss-vallei en de Sahara. Kunsthistoricus Bert Flint woont sinds 1957 in Marrakech en heeft zijn leven gewijd aan het opbouwen van de collectie en het openstellen van zijn huis voor bezoekers. Door zijn gevorderde leeftijd heeft Flint de collectie en zijn huis geschonken aan de Universiteit van Marrakech.

Palais Bahia

Het Bahiapaleis in Marrakech werd aan het eind van de 19de eeuw gebouwd door groot-vizier Si Moussa, de vizier van sultan Sid Mohammed ben Abderrahman, en zijn zoon Ba Ahmed, de vizier van Moulay Abdelaziz. Het paleis bestaat uit twee delen, elk uit een andere periode. Het oudste deel, dat door Si Moussa werd gebouwd, heeft appartementen rond een marmer geplaveide binnenplaats. Het nieuwe deel, afkomstig van Ba Ahmed, is een enorm paleis zonder basisplan. Het bestaat uit luxueuze appartementen met uitzicht op schaduwrijke binnenplaatsen. De grote binnenplaats is met marmer en zellij-tegels geplaveid en was ooit het domein van de concubines van de vizier en grenst aan de belangrijkste ontvangstruimte.

Palooza Land

In januari 2016 ging het eerste themapark van Marrakech open. Palooza Land ligt bij de ingang van Marrakech en goed bereikbaar van het busstation (10 minuten) en Guéliz (5 minuten). Palooza land beslaat 24.000 vierkante meter is gewijd aan dinosaurussen. Het park kent onder meer 30 attracties, 6D bioscoop, sensationeel waterpark en een amfitheater. Verder zijn er verschillende restaurants en worden er meerdere shows per dag opgevoerd. Palooza Land is van zondag tot donderdag open van 10.00 tot 22.00 uur. Op vrijdag en zaterdag is het park open van 10.00 tot 00.00 uur.