Museum liefhebbers? 6 tips voor musea in Marrakech

Museum liefhebbers opgelet? Marrakech is sinds mensenheugenis een verzamelpunt voor kunstenaars en huisvest mooie en indrukwekkende musea. In deze blog 6 musea die je zeker moet bezoeken als je in Marrakech bent.

Maison de la photographie

Het huis van de fotografie opende in 2009 haar deuren en bestaat uit meer dan 10.000 unieke foto’s uit de periode 1870 tot 1950. Van landschappen, gebouwen, dagelijkse leven tot schitterende portretfoto’s. Het museum werd opgericht door Patrick Manac’h en Hamid Mergan. Zij wilden een groot publiek kennis laten maken met de rijke Marokkaanse fotogeschiedenis.

Adres: 46 Rue souk ahl fes
Telefoonnummer 212 – (0)5 24 38 57 21

Musée Berbère

In de Majorelletuin vind je een museum over de Berbercultuur in Marokko. Het museum is gehuisvest in het karakteristieke atelier van Jacques Majorelle. In het museum zijn meer dan 600 voorwerpen uit de privé collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé te zien. Denk aan sieraden, kleding, traditionele wapens, tapijten en voorwerpen uit het dagelijkse leven. Het Berber Museum werd op 3 december 2011 geopend. Voorheen was het een museum voor Islamitische kunst.

Adres: Rue Yves Saint Laurent
Telefoonnummer: 00212 – (0)5 24 31 30 47

Museum van Bert Flint

Het museum van de Nederlander Bert Flint wordt ook wel musée Tiskiwin genoemd. Het ligt in de buurt van het paleis Bahia en huisvest de collectie van de Groningse Bert Flint (1931): kleding, juwelen, wapens, tapijten, meubel en andere gebruikersvoorwerpen uit de Souss-vallei en de Sahara. Kunsthistoricus Bert Flint woont sinds 1957 in Marrakech en heeft zijn leven gewijd aan het opbouwen van de collectie en het openstellen van zijn huis voor bezoekers. Door zijn gevorderde leeftijd heeft Flint de collectie en zijn huis geschonken aan de Universiteit van Marrakech.

Adres: 8 Rue de la Bahia. Riad Zitoun el Jedid

Musée Dar Si Said

In Dar Si Said vind je kunst- en ambachtswerken van Marokkaans hout. De collecties zijn afkomstig uit Marokko en Zuid-Marokko. Naast houtkunstwerken zijn er sieraden, aardewerk, keramiek en een rijke collectie van tapijten en vlechtwerk te zien. Dar Si Said is gehuisvest in een paleis uit de late negentiende eeuw. Het paleis werd gebouwd door Si Said. Di was de broer van Ba Ahmed, kamerheer van de Sultan Moulay Hassan I en grootvizier van Moulay Abedelaziz.

Adres: Derb El Bahia – Riad Zitoun el-Jedid
Telefoonnummer: 00212 – (0) 24 44 24 64

Musée de Marrakech

Het Musée de Marrakech is opgericht door zakenman en mecenas Omar Benjelloun en is een ware must voor de liefhebber van Marokkaanse archeologie, keramiek, aardewerk, traditionele wapens, kleding, gravures en kalligrafie. Ook voor hedendaagse kunst kun je er terecht. Zo is het werk van een groot aantal Marokkaanse kunstenaars te bewonderen: R’bati, Cherkaoui, Gharbaoui, Benallal, Bennani, Belkahia, Chaibia, Lakhdar, Drissi, Nabili, Binebine, Yamou en Lahbabi. Verder worden er regelmatig concerten, theater- en filmvoorstellingen, congressen, studiedagen en workshops georganiseerd.

Adres: Place Ben Youssef – Marrakech-Médina
Telefoonnummer: 00212 – (0) 24 44 18 93

Musée de la Palmeraie

Het Palmeraie museum is gewijd aan de hedendaagse kunst in Marokko. Vijftig Marokkaanse kunstenaars worden gepresenteerd. De collectie bestaat uit schilderijen , foto’s, kalligrafie en sculpturen. Je vindt het museum in de Palmeraie van Marrakech. Het museum is gehuisvest in voormalige agrarische gebouwen. Rondom het museum zijn verschillende tuinen aangelegd: Andalusische tuin, droge tuin, watertuin, moestuin, boomgaard en rozentuin. Het museum werd in mei 2011 opgericht door Abderrazzak Benchaâbane.

Adres: Dar Tounsi, Route de Fès, En face de ATACADAU
Telefoonnummer: 00212 – (0)6 61 09 53 52