Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Tafraoute is een stad in het zuiden van Marokko. De stad ligt in het bergachtige Anti-Atlasgebied. In dit blog 7 dingen om te bekijken in en rondom Tafraoute.

Tafraoute een dorp om van te houden

Dit levendige dorp, dat overigens door de Fransen is gesticht, is vrij rijk door het toegestuurde geld van familie-emigranten en gepensioneerde ouderen. Vele mannen uit deze plaats werken elders in Marokko of in Europa, waardoor vrouwen vele zaken in handen hebben. Je kunt in Tafraoute prachtige wandelingen maken. In het voorjaar rond eind februari, begin maart wordt hier het Amandeloogst Festival gevierd met zang en dans. Op woensdag is er markt.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Aday

Op de weg naar Tiznit ligt het dorp Aday. Zo’n 3 kilometer van Tafraoute. Aday is ongetwijfeld een van de mooiste dorpen in deze regio. Het dorp is gebouwd aan de voet van de rotsen. Publiekstrekker van Aday is de moskee met zijn paarse tinten.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Ait Mansour

In de buurt van Tafraoute ligt de oase Ait Mansour. De weg naar de oase is smal en bochtig, maar absoluut spectaculair. Onderweg zie je amandelbomen, die tussen eind december en eind februari prachtig in bloei staan. Eenmaal aangekomen in de vallei van Ait Mansour weet je niet wat je ziet. De kale rode rotsen steken geweldig af tegen de groenen palmbomen en de blauwe lucht. Wandel door dit oasedorpje, geniet van het lekkere eten of maak een praatje met de vriendelijke bevolking.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Ameln Vallei

Net ten noorden van Tafraoute ligt de Ameln vallei, één van de mooiste valleien van de regio. Eén van de meest bijzondere dorpjes in de Ameln vallei is Oumesnat, waar je onder andere een historische berberwoning van binnen kan bekijken, met een uitgebreide uitleg erbij. Een ontdekkingstocht door dit eeuwenoude dorpje zelfs is ook zeker de moeite.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Chapeau de Napoléon en de Pierres Blues

Het dorp Agouerd-Oudad, 3 km ten zuiden van Tafraoute, ligt aan de voet van een merkwaardig gevormde rots die ‘le Chapeau de Napoléon’ (de hoed van Napoleon) genoemd wordt. Zo’n anderhalve kilometer zuidwaarts van het dorp kun je de ‘Pierres Bleues’ (Blauwe Stenen) bewonderen. De Belgische kunstenaar Jean Verame heeft dit ‘natuurlijke kunstwerk’ in 1984 met de hulp van Marokkaanse brandweermannen gemaakt. Een kwart eeuw later is de kleur wat verbleekt maar het vervreemdende effect is er niet minder om. Met een fiets of auto kun je de piste volgen vanaf de weg naar Tiznit. Het laatste stukje (10 minuten) moet je lopen. Vanuit het dorp kun je achter de moskee de piste vinden, waarover je zo’n anderhalve kilometer loopt tot je aan de linkerkant de blauw geschilderde rotsen aantreft.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Ifrane de l’Anti Atlas

Ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Tafroute ligt Ifrane de l’Anti Atlas, een oase in een groot palmbos. Het zijn twee ommuurde douar dorpen met een kasba: Souk Afla en Ifrane met aan de overkant van de rivier het bestuurlijke en marktcentrum Souk Ifrane met een markt op zaterdag. Dit stadje is een bezoek van een paar uur waard. Langs de douar in het palmbos kun je mooie wandelingen maken. Hier zijn de ruïnes van een oude joodse kasba (mellah) te zien en een joods kerkhof. Dit gebied dat tot de oudste nederzettingen van Marokko behoort, werd relatief laat geïslamiseerd. Al in de 6e eeuw voor Christus zouden hier joden gewoond hebben. In de jaren vijftig van de vorige eeuw trokken vele joden vooral naar Israël en in mindere mate naar Casablanca en Rabat. De synagoge is met de hulp van de joodse gemeenschap in Marokko en de Marokkaanse overheid gerestaureerd.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken

Accomodaties in Tafraoute

In Tafraoute zijn accommodaties te vinden voor elke portemonnee, maar er is geen hele grote hoeveelheid bedden beschikbaar, dus vooraf boeken kan verstandig zijn. Er zijn een paar prima hotels, zoals bijvoorbeeld Hotel Espace Tifawine. Verder vind je in Tafraout verschillende campings met voorzieningen voor campers.

Tafraoute: 5 dingen om te bekijken