De_zeven_heiligen_van_Marrakech

In Marrakech staat een massief monument van zeven torens. Het monument herinnert inwoners en toeristen aan de zeven Heiligen van de koningsstad. Het leven van deze heiligen is een bron van inspiratie voor veel mensen.

In 2005 werden op een plein in de buur van Bab Doukkala zeven torens gebouwd. De zeven vierkante torens, met bovenop een olijfboom, symboliseren de verbondenheid van Marrakech met haar zeven patroonheiligen.

Sidi Youssef Ben Ali
De theoloog Sidi Youssef Ben Ali leed aan lepra en bracht  zijn leven door in de lepra kolonie van Bab Aghmat. Gedurende vele jaren hield hij zich bezig met de bouw van een eigen moskee: de moskee Ben Youssef. Deze moskee was lange tijd het centrale punt van de medina. Sidi Youssef Ben Ali overleed in 1196.

Cadi Ayyad Ben Moussa
De Jemenitische schriftgeleerde Cadi Ayyad Ben Moussa was Cadi van Grenada. Met de komst van de Almoraviden ging hij in ballingschap naar Marrakech. Hij overleed in 1149. Cadi Ayyad Ben Moussa ligt begraven in de buurt van Bab Aïlen.

Sidi Bel Abbas
Rond zijn twintigste levensjaar vestigde Sidi Bel Abbas zich in Marrakech. Hij werd in 1145 geboren in Sebta. Sidi Bel Abbas woonde veertig jaar in een grot in Gueliz. Op een gegeven moment nodigt Yacoub El Mansour hem uit om zich in de stad te vestigen. Yacoub El Mansour geeft hem een huis en een school, zodat hij zijn theologische kennis kan doorgeven aan de nieuwe generatie. Sidi Bel Abbas overlijdt in 1205.

Sidi Ben Slimane Al Jazouli
Sidi Ben Slimane Al Jazouli werd geboren in de regio Sous en wordt gezien als de stichter van het Marokkaanse soufisme. Sidi Ben Slimane Al Jazouli overleed in 1465 in Afoughad tijdens het gebed. Zijn lichaam werd in 1554 overgebracht naar Marrakech. Het mausoleum van Sidi Ben Slimane Al Jazouli ligt in het Noorden van de medina, dicht bij rue Dar-el-Glaoui.

Sidi Abdelaziz Tebbaa
Sidi Abdelaziz Tebbaa was koopman in Fez en raakte geïnteresseerd in het spirituele leven. Hij was een van de leerlingen van Sidi Ben Slimane Al Jazouli. Tijdens zijn werk droeg hij de ethiek van het soufisme uit. Sidi Abdelaziz Tebbaa verhuisde naar de moskee Ben Youssef in Marrakech en overleed in 1508.

Sidi Abdellah El Ghazouani
Na zijn studie vestigde Sidi Ben Abdellah El Ghazouni zich in Marrakech. Hij was een bekende denker uit het soufisme. Sidi Abellah El Ghazouni overleed in 1528 en  ligt begraven in de buurt van de moskee Mouassine.

Abderrahmane Souheili
De dichter Abderrahmane Souheili was afkomstig uit Malaga. Hij werd door Yacoub El Mansour meegebracht naar Marokko. In Marrakech bracht hij een groot deel van zijn tijd door. Abderrahmane Souheili overleed in 1186 en ligt begraven in buurt van Bab Rob.