Marokko in het kort

Marokko Ait_ben_haddou_web_1

Marokko is het land van 1001 nachten. Op nog geen drie uur vliegen ligt het land van koning Mohammed VI. Op deze pagina vind je allerlei wetenswaardigheden over Marokko.

Waar ligt Marokko?

Marokko ligt in Noord-Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Buurlanden zijn Spanje, Algerije en Mauritanië. Het land heeft een oppervlakte van 446.550 vierkante kilometer, waarvan 250 vierkante kilometer water. De totale lengte van de grenzen bedraagt 2.362.50 kilometer.  De kustlijn bedraagt ongeveer 1.835 kilometer.

Heb je een visum nodig?

Je hebt geen visum nodig. Een geldig paspoort is voldoende. Je kunt maximaal drie maanden zonder visum blijven.

Welke vaccinaties zijn vereist?

Voor een kort verblijf heb je minimaal de volgende vaccinaties nodig: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzicht).  Neem voor meer informatie over vaccinaties contact op met je huisarts of de GGD.

Hoe lang is het vliegen?

Vanaf Schiphol is het ongeveer drie uur en dertig minuten vliegen. De precieze duur van de vlucht is afhankelijk van waar je naartoe vliegt. Luchtvaarmaatschappij Royal Air Maroc en andere maatschappijen vliegen dagelijks naar Agadir, Casablanca, Marrakech,  Nador en Tanger.

Hoe laat is het nu?

In Marokko is het een uur vroeger dan in Nederland. Het land kent net als Nederland een winter- en zomertijd. Deze tijden lopen parallel. Wintertijd: laatste zondag van oktober. Zomertijd: laatste zondag van maart.

Wat is de hoofdstad?

De hoofdstad is Rabat. Andere belangrijke steden zijn Casablanca, Fes, Marrakech en Meknes.

Hoe is het weer?

Het weer in Marokko is afhankelijk van het seizoen en het gebied waar je bent. Het land kent verschillende klimaatzones. De beste periode om door Marokko te reizen is het voorjaar. In deze periode is het aangenaam vertoeven en staat alles in bloei. De temperatuur varieert van 20 graden in Agadir, 23 graden in Marrakech tot 35 graden in Fes. Ben je een zonliefhebber? Dan moet je zeker in juli, augustus en september in Marokko zijn. In Marrakech en Ouarzazate kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. Is dat je te warm? Ga dan naar de kustplaatsen Essaouira (23 graden) of Tanger (28 graden). Ook in het najaar kun je goed naar Marokko. De nachten zijn lang, de temperaturen zacht en de kans op regen beperkt. In de wintermaanden schommelt de temperatuur tussen de 16 en 20 graden en kun je op een aantal plaatsen skiën.

Hoe is de veiligheidssituatie?

In Marokko is het veilig. Wel adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om goed op te letten.

Wat is de munteenheid?

De munteenheid  is de Dirham. Eén euro is ongeveer 11 dirham. In Marokko kun je bij alle geldautomaten pinnen.  In veel hotels, restaurants en winkels kun je met een creditcard betalen.

Welke talen spreken ze?

De officiële taal is het Arabisch.  De meest gesproken taal is een dialect van het Marokkaans-Arabisch (Darija). Andere talen zijn de Berbertalen: Tarifit en Tashelhiyt. De tweede taal  is het Frans.  In het noorden wordt Spaans gesproken. Steeds meer Marokkanen spreken Engels.

Hoeveel inwoners zijn er en uit welke bevolkingsgroepen bestaat het land?

In Marokko wonen iets meer dan 33 miljoen mensen. De meeste mensen wonen in grote steden als Casablanca, Rabat, Fes, Marrakech en Agadir. De Marokkaans bevolking is zeer divers en bestaat uit Berbers, Arabieren, negroïde Marokkanen (Gnaoua en Haratin) en een Joodse minderheid.

Wat merk je als toerist van  de islam?

De officiële godsdienst is de islam. Een meerderheid van de bevolking is moslim. Veel wetten en regels  zijn  gebaseerd op de islam. De islam vormt het ankerpunt voor het dagelijks leven van veel Marokkanen. Als toerist moet je op een aantal zaken letten. Zo is het voor niet-moslims verboden om een moskee binnen te gaan. Het drinken van alcohol is toegestaan in bars, restaurants en hotels. Diepe decolletés, korte rokjes en doorschijnende kleding worden niet op prijs gesteld in de openbare ruimte. Bij het bezoeken van musea en religieuze gebouwen is het de bedoeling dat schouders, buik en knieën bedekt zijn.